19. augusta 2011

Ako sme boli v zoo

Aby sme Effie navykali na všetko možné, napadla nám myšlienka zobrať ju do zoo. Vodiaci pes predsa nesmie ostať zaskočený nijakým prostredím a nesmú ho vyrušovať žiadne neznáme zvery, a tak sme si povedali, že na nácvik tohoto je zoo ako stvorená.  Predsa len, nech Effie pozná aj iné štvornohé tvory, než sú klasické psy a mačky zo sídliska. Kone Effie už poznala a nejak ju neoslovili, zrejme aj tým, že to bola úplne iná výšková kategória. Kozy sme už tiež boli pozrieť, nakoľko v blízkosti nášho domu ich pri jazere zopár chovali. Effie však oveľa viac zaujímali kapustové listy voľne pohodené pri kozej ohrádke na zemi, o ktorých tušila, že asi budú jedlé, než nejaké kozy. No čo vám budem hovoriť, labrador.


A tak sme sa vybrali do zoo. Nepodarilo sa nám tam dopredu dovolať, aby sme zistili, či nás pustia,  preto sme jednu sobotu zavítali do zoo, že tak aspoň skúsime. Pri vstupe je samozrejme tabuľa hlásajúca, že vstup so psom je zakázaný. Tento zákaz je plne pochopiteľný, no  povedali sme si, že snáď Effie ako budúceho vodiaceho psa pustia. Pani pri pokladni musela vybaviť zopár telefonátov, aby bolo jasné, či ozaj dnu môžeme, ale napokon nás pustili za podmienky, že je Effie riadne zaočkovaná a budeme ju držať stále na vodidle.  Zrovna mali na programe, tak ako každý víkend, komentované kŕmenie. Sami sme v zoo neboli už nejaký ten piatok, a tak sme sa veľmi tešili. 

Začali sme klasicky pri medveďoch. Medveď bol však dosť ďaleko od plota. Navyše, aby Effie čosi videla, museli sme ju držať na rukách. Celkovo ju toto zviera veľmi nezaujalo.  Komentované kŕmenie bolo ale aspoň pre nás celkom zaujímavé - rôzne pochúťky dávajú medveďom kade tade po ich výbehu, aby im obohatili ich prostredie a denný stereotyp. Strom natreli lekvárom a za ananásom musel medveď dokonca na strom aj vyliezť.



Mierne zaujaté pštrosy
Následne sme sa zastavili u kôz, to bola nuda, veď to predsa poznáme. Zato pštrosy na Effinu pozerali trochu rezervovane, no nakoniec sa aj tak znudene vrátili ku svojim aktivitám.  

Pavilón šeliem ale bola úplne iná situácia Ako máte asi viacerí skúsenosť, tigre, jaguáry a levy obvykle ležia kdesi ďaleko od ľudí na svojom miestečku a majú úúúplne na háku, čo sa deje za ohradou. Tentokrát, keď sme s Effie prišli k priehľadnej ohrade, jaguár v momente dobehol ku nám. Lovecký pud asi zapracoval, a tak pár sekúnd skúšal, či by sa cez tú ohradu predsa len nemohol k svojej večeri na štyroch nohách dostať. Za chvíľku však zrejme pochopil situáciu a tak plynule prešiel do hravého módu. Effie bola spočiatku zaskočená, no po chvíli pristúpila na hru a snažila sa s jaguárom tiež aspoň troška cez sklo zahrať. Epizódku si môžete pozrieť aj na videu na konci príspevku.Čo však bolo veľmi zaujímavé, akonáhle sme Effie zobrali na ruky, jaguár okamžite stratil záujem - akokeby Effie odišla. No áno, korisť na rukách človeka sa asi ešte nestihla prepracovať do inštiktívneho rozoznávania potravy u šeliem:)


Blízke stretnutie s opicou
Ďalšou zastávkou boli opice. Aj tam prebiehalo komentované kŕmenie a Effie sa doň automaticky zapojila. Opice si mohli oči vyočiť, že čo ich to prišlo pozrieť za čudo. Hoci im práve hádzali všelijaké dobrotky, pre istotu z Effie nespustili oči, aby im náhodou čosi neušlo,  treba byť predsa stále v strehu.  Prirodzené správanie opíc pri kŕmení boo ta-tam, ale komentátorky to celkom vtipne do celého procesu zakomponovali. Effie bola tiež dostatočne zaujatá, zvedavo zazerala, no záujem bol určite mnohonásobne vyšší na strane opíc. Predsa len, asi tak často nevidia iné tvory ako zvedavých ľudí a pobehujúce deti.


Zvedavá zebra
Poslednou zastávkou bol výbeh zebier a žiráf.  Zvedavé zebry pekne prišli až ku nám, aby si Effie obzreli zblízka. Žirafa tiež ponaťahovala krkom, ale predsa len náklonnosť ku potrave v tomto prípade zvíťazila, takže komentované kŕmenie mohlo prebiehať podľa pôvodného plánu.

Musím povedať, že to bol vcelku nevšedný zážitok, vidieť reakcie zvierat. Zároveň vrelo odporúčam komentované kŕmenie,  ktoré v bratislavskej zoo robia ozaj veľmi vtipne a zaujímavo. 



A nakoniec, sľúbené video s jaguárom.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára